Slipa golvet

Ett golv är knappast något man kan undvika att slita på. Med tiden kommer lacken att bli matt och repas samtidigt som fläckar ibland tränger ner under lacken. Till slut kan det vara en bra idé att överväga en slipning.

Naturligtvis behöver man ha valt rätt golvtyp från början för att ha ett golv som kan slipas. Det är trä- och parkettgolv som kan slipas. Men hur svårt det är att slipa ett golv beror dels på hur slitet det är men också vilket träslag det består av och även hur det är mönstrat. Det kan vara bra att höra med en expert först och få en rekommendation. Visar det sig att golvet går bra att slipa själv behöver man bara hitta någon man kan hyra en golvslip av.

Märker man att det i stort sett bara är lacken som behöver slipas bort behöver man egentligen inte gå djupare, men allt gammalt lack måste man i alla fall ta bort. Vill man slipa ett parkettgolv som tidigare bonats är det också viktigt att man tar bort att det gamla bonvaxet så det inte sätter sig på slippappret. Detta gör man enklast med polish eller lacknafta.

När slipningen är klar är det dags att lacka om golvet. Det är dock viktigt att se till att man köper rätt typ av lack till golvet. Detta kan man fråga om när man köper lacket i butik.