Att välja rätt golv

Funderar du på att lägga om golvet? Då har du säkert också börjat fundera på materialval. Säkert har du dina egna preferenser – kanske avskyr du plastmattor och vill ha ekparkett överallt? Alla golvtyper är dock inte lämpliga till alla utrymmen. Här försöker vi reda vi ut vilket golv som passar var.

Vilka golv kan användas till golvvärme?

Om du funderar på att installera golvvärme samtidigt som du lägger om golvet behöver du inte oroa dig över materialval. Golvvärme kan installeras på alla typer av underlag och under alla typer av golv. Det enda som påverkas är hur man lägger golvet.

Vilka golv funkar i badrum?

Här är du begränsad till material som klarar väta. Våtrumsmattan är ett billigt alternativ men har den nackdelen att den är svår att lägga själv. Läggningen måste vara fackmannamässigt utförd, annars finns risk för fuktskador. Mattan är dock enkel att rengöra när den väl är lagd. Klinker och kakel är också lämpliga golvmaterial. Här finns stora möjligheter att själv bestämma färger och mönster och golvet funkar också mycket bra med golvvärme. Utan golvvärme riskerar det dock att bli kallt och i fogarna mellan plattorna samlas lätt smuts.

Laminat, trä eller parkett?

Valet mellan dessa material är i huvudsak en fråga om smak. Massiva trägolv är dock något känsligare än de andra två alternativen och kräver mer underhåll samtidigt som de är svåra att lägga. Laminat och parkett är betydligt smidigare att både lägga och underhålla. Av de två är laminat det absolut tåligaste men det påverkas också mest av luftfuktigheten. Har du inte möjlighet att kontrollera den året om, exempelvis i sommarstugan, kan parkett vara ett bättre alternativ.

Andra bra alternativ?

Trägolv som samlingstyp är det vanligaste golvet i svenska hem, men det är långt från det enda. Plastgolv av olika slag finns faktiskt också i stor utsträckning. Medan det kanske inte ses som lika elegant går det inte att neka att det är slitstarkt, lätt att rengöra och även billigt. Man kan till och med hitta plastgolv som imiterar trä- eller stengolv i utseendet. Kök, hall och lekrum är alla lämpliga ytor att lägga plastgolv i då dessa i regel utsätts för mer slitage.

Ett annat material värt att nämna är kvartsvinyl, som också är mycket slittåligt. Det består till stor del av kvartssand men använder vinyl som ett bindemedel. Golvet går att använda i stort sett i alla rummet i huset, utom våtutrymmen.

Något som har fått lite av en renässans är linoleum. Detta golv blev populärt på 1950-talet innan plast- och heltäckningsmattor blev normen. Linoleum passar bra i hallar och kök men det är bäst att se till att sopa eller dammsuga regelbundet då små hårda saker som grus kan orsaka repor om man har otur.