Kloka renoverings val

När det ska renoveras, följer många beslut. Material och inredning ska köpas och eventuell hantverkare ska anlitas. Hela kalaset kommer att kosta en slant och en budget måste sättas och eventuellt lån måste tas. Vad kan du göra för att göra kloka val för renoveringen?

Planera och budgetera

Planera renoveringen. Vad behöver göras och vilka delar är viktiga att lägga extra krut på. Finns det några genvägar att ta, som att köpa begagnade saker, eller måste allt vara nytt. Ta offert från flera byggvaruhus och även av hantverkare eller byggfirmor att göra jobbet. Räkna efter vart prislappen skulle hamna.

Efter att man har fått en uppfattning om prisbilden så är det dags att undersöka hur man skall finansiera det hela. Ta kontakt med bankerna för att se över vilka alternativ det finns för lån.

Välj material klokt

Materialmässigt kan besluten vara a och o. För att göra kloka val bör flera aspekter övervägas, som när man väljer att lägga in ett nytt golv. Priset kan bestämma en del, men att lägga in ett golv lämpat för golvvärme om det redan är installerat är mycket viktigt. Tänker man inte på det kan man stöta på problem så som material som torkar ihop eller spricker sönder. Något som kan vara ett betydligt dyrare beslut på lite längre sikt.

Prioritera

Stora renoveringar, som att ta sig an ett helt hus, kan man inte göra själv inom överskådlig tid. Har du möjlighet är det bättre att anlita hjälp, eller att göra rum för rum klart och ta sig an den nödvändigaste renoveringen först.

Tänk på att vissa rum är mer krävande än andra. Badrum och kök kan ta lång tid att göra klart, speciellt om man gör det själv. Tänk därför över hur du kan ersätta dessa rummens funktion under tiden arbetet pågår. Även om det finns en andra toalett så kanske den till exempel inte har dusch. Kanske det finns möjlighet att då duscha på jobbet eller gymmet?

När det kommer till köket så är det enklaste men dyraste alternativet att äta ute eller beställa hem mat under renoveringen. Ett annat alternativ är att köpa eller laga matlådor för uppvärmning i mikron.