Tänk rätt när du köper belysning

Att inreda med färger, tapeter, vackra prydnadskuddar och mönstrade gardiner är nog det vanligaste. Färre tänker på att det oftast är ljuset som bestämmer stämningen i rummet. Oavsett om väggarna är helt svarta eller vita, är det ljuset som avgöra om atmosfären känns dunkel och mysig, eller ljus och inbjudande.

Taklampor

Enda anledningen varför du behöver en stark och klar taklampa är när du behöver städa eller letar efter en tappad nål på golvet. Annars räcker det med en lite svagare belysning som når ut över rummet. Därför brukare inredare alltid rekommendera att taklampor är dimmerbara. Även i arbetsmiljöer såsom köket är det viktigt att kunna dämpa allmänbelysningen när det ska känns lite mysigare såsom under middagen.

Bordslampor

Det är svårt att skaffa för många bordslampor! De görs sig bra på hyllor och fönsterbänkar samt så klart på bordet. En bordslampas uppgift är att dra till sig blickar och belysa ett begränsat område i rummet. De skapar också stämning i rummet, ljuset från en bordslampa är inte stark eller bländade. Helst ska ljuset vara i en varm, gulfärgad ton och gärna med en lampskärm.  Spendera lite pengar på en riktigt fin bordslampa, kvalité kostar pengar. Därefter kan du ändå ändra utseende på lampan när du vill byta inredningsstil, du skaffar bara en ny lampskärm.

Antal ljuskällor

Ett normalstort rum borde ha mellan 5-10 olika ljuskällor, inräknat tända ljus och en öppen spis. I ett vanligt vardagsrum kan vi därmed portionera ut ljuskällor enligt följande:

  • 1 kandelaber
  • 1 taklampa
  • 2 fönsterlampor
  • 1 bordslampa
  • 1 golvlampa
  • Öppen spis
  • 1 till flera ljuslyktor

Vi är nu uppe i 8 olika ljuskällor, det låter mycket men när man väl börjar lista källorna känns det ändå som en lagom mängd. Ett kök borde ha fler ljuskällor medan en hall eller ett sovrum klarar sig med färre. Och testa gärna att flytta runt belysningen och låt de stå tända ett dygn. Se hur ljuset sprider sig på dagen och kvällen för att lista ut vilka ljuskällor som borde stå var.