Shabby chic är en inredningsstil som hämtar inspiration från gamla, lantliga hus och hem. Det som utmärker shabby chic-stilen är de vita och ljusa färgerna som används nästan uteslutande. Allt ifrån väggar och tak till möbler och annan inredning innehåller vita och ljusa färger. Samtidigt är det mjuka, runda och avslappnande former som gäller på möbler och annan inredning.
Stilen ”uppfanns” av brittiskan Rachel Ashwell som skapade stilen i slutet av 1980-talet. Sedan dess har stilen blivit mycket populär i många länder, framför allt i Sverige.
För att få till den där riktiga shabby chic-inredningen är det viktigt att möbler och annat ger ett intryck av historia och lantliv. Därför är det vanligt att äldre möbler målas vita och efter det slipas sandpappras eller behandlas möbeln för att ge den en mer ålderdomlig look.
Vanligt är att först måla en möbel i en mörk grundfärg varpå man sedan målar över med en vit och ljusare färg för att sedan med hjälp av exempelvis sandpapper åstadkomma den slitning för att ge bordet, stolen eller bänken det utseende man eftersträvar.
Förutom möbler är vanligt förekommande prylar och attiraljer i ett shabby chic-inrett hem till exempel hinkar och baljor i zink, fågelburar, fuktlådor samt husgeråd av äldre slag som gamla kastruller, grytor och kaffe- och tekannor. Dessa får gärna vara lite rostiga då detta även tillför en känsla av ålderdom till inredningen. Metallföremål får absolut inte vara polerade eller behandlade.
Shabby chic-stilen är en inredningsstil rik på textilier av olika slag. I varje fönster ska det helst hänga långa, stora och luftiga gardiner som går ända ner till golvet. Precis som möbler gäller även för textilier ljusa färger som vitt, ljusgrått eller liknande. Spets, bomull, linne och säckväv är vanliga material som förekommer i inredningen.
Andra saker som ger ett hem den där extra shabby chic-edgen är exempelvis små religiösa attiraljer och föremål som små kors och liknande, små änglar antingen i form av bilder eller i lera samt gamla biblar på bord eller i bokhyllor.