Måla utsidan

Det är viktigt att måla om fasaden på sitt hus regelbundet, så att inte fukt kan komma in under panelbrädorna och skada eller deformera formen på träet.  Det är mycket att tänka på då det ofta kräver ett grundligt förarbete.

Om det är första gången som du målar så väljer du färg beroende på vilket slutresultat och egenskaper du vill att färgen ska ha. Tänk på att om du bor i ett K-märkt hus så kan speciella regler för vilka färger som du målar huset i gälla. Läs mer om det hos Riksantikvarieämbetet.

Bor du nära havet så bör du tänka på att köpa en färg som är motståndskraftig mot vind, salt, mossa och vatten. Linolja eller akrylfärg ger till exempel en blank yta och hindrar regnvatten från att tränga in. Vill du ha en matt yta väljer du slamfärger. Det bästa är att fråga en expert om exakt vilka färger som är bäst att användas där just du bor.

Har du ett gammalt hus där färgen flagat sig så måste du först ta bort ursprungsfärgen med en bra skrapa. Även om färgen inte börjat flagna så måste all färg tas bort in till bara träet ungefär var 50:e år. Gasolbrännare kan verka som en snabbare teknik, men tänk på att träet kan börja brinna. Fett och sot tas lättast bort med målarsoda. Undvik att använda kemikalier för att ta bort färg om du inte är expert. På Måleri Västs hemsida kan du få tips om vad du bör tänka på när du ska måla. Där visar de också upp bilder på utförda jobb, så att du kan få inspiration om vilken nyans som ditt hus skulle passa i.

När du skrapar bort flagor har du även ett perfekt tillfälle att inspektera plankorna under färgen. Det kan ha angripits av ohyra eller börjat ruttna utan att det syns utåt just på grund av färgen. Är detta fallet är det bäst man väntar med målningen tills dess att man har bytt ut alla angripna plankor. Experter rekommenderar att man använder sig av kärnvirke, något som en vanlig ohyra känd som husbock inte gillar. Se även till att virket är torrt när det sätts upp och börjar målas. Och kom ihåg att nya plankor först behöver antingen ytbehandlas eller grundmålas innan man lägger på ett nytt lager färg.

Fasadmålning tar ofta flera dagar, så ett bra sätt att spara tid på är att linda in penslarna i plastfolie istället för att rengöra dem och sedan lägga dem i kylen. Det är ett knep som fungerar bra om man bara skrapar av överflödig färg mot kanten på färgburken först. Använd ett extra lager plastfolie om du är osäker, om du har lindat in dem ordentligt så kan de lagras på detta sätt i en vecka. Ta ut penslarna 30 minuter innan du ska börja måla igen så är redo att användas.

Det är bra att spara en burk färg efter man är färdig, även om all färg gick åt. Händer det att man måste måla nytt på ett område har man antingen den rätta färgen redan till hands eller åtminstone burken så man kan se vilken färg man använde.