Att måla är enkelt, men som för mycket annat är det ditt underarbete och val av verktyg som avgör hur bra resultatet blir. Det finns inga genvägar, men här är sex steg som sparar både tid och ansträngning och ger ditt hus en ansiktslyftning du kan vara stolt över.
Rengör fasaden
Tvätta alla ytor som ska målas, även fönsterfoder, husknutar och takets vindskivor. Utan en ren yta målar du på gammal smuts och fett, vilket gör det svårt eller omöjligt för färgen att fästa. OBS, använd inte högtryckstvätt – den pressar in vattnet djupt in i trät och tar lång tid att torka ur.
Besikta underlaget
Kontrollera om det finns skador i träet: tryck med en kniv eller spik, oftast finns röta i ändträ och skarvar. Mjuka eller fuktiga delar markeras för utbyte. Finns blåsor bör alla gammal färg tas bort, så att inte nya blåsor uppstår under den nya färgen.
Reparera
Små sprickor kan lagas med målarfog: skrapa och borsta så att fogen får bra fäste.
Skrapa och slipa
Om den gamla färgen sitter bra räcker det att skrapa bort de flagor som finns. Är istället färgen tjock, sprucken och i dåligt skick bör all gammal färg tas bort. Utförs med värmepistol eller färgborttagning tillsammans med skrapa. Trä som ruggats upp måste slipas, liksom hårda och blanka färger för att färgen ska få bra fäste. Damma sedan av ytorna.
Grundmåla
När ytorna är helt torra är det dags att grundmåla. Pensla flödigt med impregneringsolja på ändträ och skarvar, vänta ett tag, och torka sedan bort den överflödiga oljan. Börja med att måla alla renskrapade ytor, de i dåligt skick och allt ändträ, bäst slutresultat får du om du grundmålar alla ytor.
Måla
När grundfärgen torkat fullständigt är det slutligen dags för det roligaste – att måla. Bäst är en mulen dag med torrt väder: kalla och fuktiga ytor eller stark sol kan orsaka blåsor och andra bekymmer med färgen. Och snåla inte med färgen – stryk rikligt två gånger (eller vad färgburken rekommenderar) och var speciellt noggrann vid ändträ och skarvar.
Efter sista penseltaget: ställ dig en bit ifrån huset, höj blicken och känn dig stolt över dig själv!
Verktyg och annan utrustning:
- Stege eller byggställning
- Krok att hänga färghinken på stegen
- Färgskrapa
- Kvast eller borste
- Kniv och skruvmejsel
- Sandpapper, slipkloss, fil och rasp
- Skyddsglasögon
- Munskydd
- Maskeringstejp
- Penslar, rollers av bra kvalitet
- Täckplast