Ljussätta hemmet

Ljussättning är hur man planerar och realiserar belysningen i ett rum eller utrymme. Ibland kan detta vara ganska enkelt och problemfritt men andra gånger kan det vara något av en utmaning. Här tittar vi lite närmare på tankarna kring ljussättning.

Ljussättningens grunder

Som med allting anat är det bäst att börja med grunderna. Det mest grundläggande i ljussättning är att titta på förutsättningarna. Punkter som kan påverka resultatet är dagsljusinsläpp, takhöjd, storleken, utformningen och även väggfärgen.

Många tror att styrkan på lamporna är det viktigaste för ett rum. Men placeringen av armaturerna och hur de är formade är av betydligt större vikt. Samtidigt gäller det att välja armaturer man faktiskt uppskattar även när lamporna är släckt. De kommer trots allt alltid vara en del av inredningen, dag som natt. Titta runt på nätbutiker som A-Ljus och tänk på hur olika armaturer fungerar tillsammans med varandra och resten av inredningen.

Antalet ljuspunkter

Många har säkert hört talas om att ett rum behöver X antal ljuskällor. Detta är dock något man ska se mer som vägledning än en riktig regel. Fler ljuskällor öppnar dock upp för större flexibilitet och gör det enklare att skapa precis den stämning man är ute efter. Tänk på vilka delar av ett rum som är i störst behov av belysning och gå sedan vidare till nästa. Försök att satsa på en kombination av tak-, vägg-, bords- och golvlampor för en mer intressant ljussättning.

Färgtemperatur

Alla lampor har en så kallad färgtemperatur och kan vara allt från riktigt kall till varmt sken. Detta är något som mäts i kelvin (K) och finns på varje lampförpackning. I detta område kan man behöva prova sig fram för att hitta det som passar bäst. Färgtemperaturen påverkar nämligen hur vi uppfattar rummet som en helhet men även individuella delar av inredningen. Läs mer om färgtemperatur på Wikipedia.