Göra egna möbler

Att inreda handlar inte enbart om att göra det snyggt och hemtrevligt. Minst lika mycket är det att skapa sin egen prägel på hemmet och göra det personligt.

En tydlig trend är att även skapa egna möbler utifrån de behov man har. Att snickra ihop en egen soffa är det få som gör men bokhyllor och sängar är betydligt vanligare. Ett exempel är de praktiska våningssängarna. De går att köpa på stora möbelvaruhus men är då enbart i vissa exakta mått.

För att få det riktigt snyggt hemma är det ofta bättre att bygga våningssängen till barnen själv. Instruktioner för hur man bygger en våningssäng eller andra enklare hembyggnationer finns även på nätet så det enda som man själv behöver avsätta är tid och pengar till inköp av material.

Fördelarna att skapa flera olika möbler hemma är inte bara praktiska i den meningen att man får de utifrån de behov som man själv har samt att det ger en personlig prägel. Man har även möjligheten att på helt annat sätt renovera och bygga helhetslösningar. När väggar ska renoveras eller flyttas kanske sängen eller garderoben på samma gång blir inbyggd.

Utöver det är det också kostnadsmässigt mer effektivt att bygga själv än att köpa färdiga modeller. Så frågan är bara vilken väg man vill gå. Antingen färdiga möbler som liknar alla andras eller egentillverkade som ger en personlig prägel och är billigare men som däremot kostar en del ork och tid att skapa.

Och även om renovering och byggen som man gör själv kan stöka ner mycket, behöver man inte bekymra sig allt för mycket eftersom det alltid finns hjälp nära till hands.