Färsk potatis till midsommar

Ja, det är sant. Var du än bor i Sverige kan du på ett enkelt sätt överraska dina vänner och bekanta genom att servera färsk potatis till midsommar. Och du kan dessutom sätta potatisen ute.

Förgro

Börja förgro potatisen 4-6 veckor innan den ska sättas. Lägg dem i äggkartonger med naveln neråt och förvara svalt och ljust i ca 10-15 grader.

För extra tidig skörd sätter du potatisen i kruka, en potatis per kruka. Bor du där våren är sen använder du bygghink: plantera en potatis per hink och låt potatisen växa i den tills den är färdig att skörda.

Odlingsplats

Välj ett ställe där solen lyser minst några timmar per dag.

  • Gör en ram av brädor som blir 30-40 cm hög och 1-2 kvm stor
  • Täck botten med ett tjockt lager tidningar, minst 30 sidor tjockt. Detta för att hindra ogräs att tränga upp.
  • Fyll ramen med sand.

Plantera innan 1 maj

Om snön brukar ligga vid den tiden, smält den genom att strö sand eller aska några veckor innan. Den här planteringen behöver inte kupas, så sätt potatisen med ca 20 cm mellanrum och på 3-5 cm djup. Täck med fiberduk i två lager. Vattna försiktigt 2-3 ggr/vecka med ljummet vatten.

Gödsla med gräs eller annat grönt

Näs blasten blivit 10-15 cm börjar näringen ta slut och det är dags att gödsla med klippt gräs. Finns inte det så finhacka det gröna som växer intill husgrunden. Fyll till 5-10 cm mellan raderna.