Detaljer för ett vackert hem

Det finns vissa generella, klassiska detaljer i ett hem som genast ger ett intryck av skönhet och lyx. Vissa material och utseende rankas högre än andra. Om du står i färd med en renovering eller planerar att inreda ett tomt rum, kan du introducera några av dessa traditionella blickfång för att lyxa till hemmet.

Dörrar

Fundera på dörrarna i hemmet. Innerdörrar i lägenheter och nybyggda hus är ofta lätta, ihåliga och ger noll ljudisolering. Takfläkten kan få dem att gå igen och det helsläta utseende är bara tråkigt. Fundera istället på att hitta gamla spegeldörrar från äldre hus. De är i massivt virke, enkla att underhålla och ger bättre ljudisolering. Känslan att stänga en tyngre, mer gedigen, dörr kommer att få dig på fall.

Taket

Ett takbyte är ett stort projekt och detaljerna är viktiga för helhetsbilden. En klassisk pannplåt går att lägga i nästan alla lutningar och håller länge. Varianter i stålplåt är mer tåliga mot rost än enklare plåtar. Pannplåt kan du få i flera olika färger och det går snabbt att lägga det själv om du vill spara in pengar.

Bänkskiva

En riktig stenbänkskiva i köket anses vara höjden av lyx. Du kan ställa ner varma kastruller och plåtar var som helst och alla fläckar går bort med en urvriden trasa. Hållbarheten är nästan oslagbar! Det kostar så klart därefter men i slutändan får du en bänkskiva som håller till nästa generation.

Värme

Även om du har smart uppvärmning såsom solceller eller bergvärme, finns det inget som slår mysfaktorn med att kunna elda under kalla höst- och vinterkvällar. En kamin i ett välisolerat och varmt hus behöver inte ha den bästa effekten, du kan lika gärna gå mer på utseende än funktion om du bara ska använda den några gånger om året. För äldre hus med sämre isolering kan den hjälpa till att hålla ner uppvärmningskostnader, varav du borde väga funktion och estetik mot varandra.