Skapa bra belysning i hemmet

Med stora fönster och bra läge kan ett rum gärna få bada i naturligt solljus, det är något som fungerar bra i praktiskt taget varje rum. Men i mindre rum med små fönster och när solen väl går ned måste man förlita sig på belysningen man har i rummet, och detta kan kräva att man tänker till något när man skaffar lampor till hemmet.

Vilket rum man planerar att belysa kommer att påverka vilka typer av lampor man bör skaffa, men oavsett vilket rum det handlar om brukar man tala om koncept som allmänbelysning, stämningsbelysning och punktbelysning.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen i ett rum är lampan eller lamporna som belyser så mycket av rummet som möjligt. Många rum klarar sig bra med till exempel en taklampa, men beroende på rummets storlek och utformning kan det behövas mer. Man brukar råda att man inte ska använda spotlights som allmänbelysning, men använder man infällda spotlights kan detta faktiskt fungera riktigt bra.

Stämningsbelysning

Detta är belysningen man använder sig av för att skapa stämning. Många gånger kan detta lösas genom att sätta in dimmer på allmänbelysningen, men man ska inte underskatta levande ljus förmåga att skapa en härligt mysig stämning.

Punktbelysning

Punktbelysning sätter man upp för att belysa specifika områden eller objekt i ett rum, som för tavlor eller till och med växter. Detta är dock något som lätt kan överanvändas, det gäller att vara sparsam med punktbelysningen i ett rum annars kan det lätt börja bli för många ljuskällor.