Levande material i inredningen

En ny trend som pågått i några år att att introducera fler levande och naturnära material i sin inredning. Vi skyr plasten och välkomnar trä. Det ska vara miljövänlig och får oss att känna oss nära naturen igen. 

ELD

Ett material som man ska behandla med stor respekt. Det sker många husbränder varje år, så håll alltid brinnande lågor under uppsikt och släck alltid elden innan du lämnar hemmet eller går och lägger dig. Eld kan förekomma i flera former, men den vanligaste är så klart värmeljuset. Brinnande ljus skapar genast stämning i rummet. Du kan välja själv vilken sorts ljus du vill ha, hur stora och färgglada de ska vara samt om de ska ha en speciell doft. Ljusmarknaden är minst sagt enorm, så det är inga problem att hitta ett som passar perfekt till din inredningsstil. En lite ovanligare sak som vi vill slå ett slag för är spisar, och då menar vi inte ugnar. En spis är även en mindre variant av braskaminen, den kan hängas på väggen, stå på ett bord eller stå mitt på golvet. Den drivs av biobränsle, så du behöver inte vara orolig över rök eller miljöpåverkan. Spisarna kommer i flera storlekar beroende på vilket behov du har. De passar perfekt i uterummet, en mindre variant kan stå på sidobordet i läshörnan och man kan även ha en större modell i vardagsrummet som en faux-kamin.

Trä

En viktig sak i en sådan inredningsstil är att trämaterial. Trämöbler är slitstarka och lätt att förändra under åren genom att byta tyger på sittkuddarna eller kanske lägga på ett lager bets för att ändra träets färg. Men träådringen och liknande ska helst synas. Trärent är det ny modet inom inredningen. Trämaterial för oss tillbaka till äldre tider då saker byggdes av kvalité och man behöver underhålla sin inredning för att den ska hålla. Tänk på att trä är ett levande material och behöver därmed behandlas som ett. Bordsskivor och liknande ska slipas och oljas in för att skyddas från spill rispor, samtidigt som det håller ytan renare och lättare att torka av. Stolar och liknande kan också behöva oljas in för att få tillbaka sin lyster. Äldre trä kan se ganska ”dammigt” ut och är man inte ute efter den looken kan träolja eller lack hjälpa en på traven.