Hjälp dina ljus brinna längre

Under vintertiden generellt och jultiden speciellt så brukar det tändas väldigt mycket ljus. Men hur kan man få dem att brinna längre och på så sätt spara på både plånboken och miljön?

Det tipset som är väldigt populärt nu är att man skall frysa ljusen, men hur sanningsenligt detta påstående är har diskuterats vilt online. Speciellt efter detta inlägget som påstår att det brinner upp till dubbelt så länge. Som tur är har några faktiskt testat det och bevisat att ja, de brinner faktiskt längre! Även om de kanske inte brinner hela dubbelt så lång tid.

Att ljuset är fruset har även en del andra fördelar. Framförallt så droppar och rinner ljuset betydligt mindre. Det brinner även mycket jämnare vilket gör att det blir mindre kvar av ljuset när det väl har brunnit upp.

Här kommer några andra små tips på hur du kan förlänga brinntiden på ditt ljus:

  • För det första så bör du ta kontroll över hur lång veken är. Om veken är för lång så förbränns mer av stearinet och du får en större låga, något som inte är bra om du vill att ljuset skall brinna hela kvällen.
  • Låt endast ljusen brinna långa stunder. När du släcker ljusen för tidigt så har värmen bara hunnit smälta det närmaste stearinet. I ett blockljus betyder det att man lämna en tjock kant som inte hänger hänger med. När hålet veken sitter i är tillräckligt djupt så smälter stearinväggarna istället för snabbt, och veken dränks.