Dolda fel i en annars prickfri tillvaro

Att köpa en alldeles egen bostad är något många drömmer om. Att få inreda och pyssla om hemmet för att få fram den där härliga hemkänslan är oslagbart. Dock är det viktigt att man inte slår till på första bästa bostad man faller för. Det kan vara klokt att gå på flera visningar för att lära sig mer om vad man ska titta efter. Dolda fel är nämligen något som även kan dyka upp i helt fantastiska bostäder som till synes är helt felfria.

Vad är dolda fel?

Ett dolt fel i en bostad är ett sådant fel som är oerhört svårt att upptäcka trots att du gör en noggrann undersökning av huset. För att klassas som dolt fel måste det uppfylla tre kriterier:

  • Det har funnits vid köptillfället
  • Det har inte varit upptäckbart
  • Det har inte varit förväntat

Dock måste man ta i beaktande att det inte kan räknas som ett dolt fel om den delen där felet uppstått har för hög ålder. Alla husets delar har en viss livslängd och måste eventuellt renoveras.

Vanliga dolda fel

När det talas om dolda fel brukar man ofta nämna fel som handlar om mögel, fukt och röta. Dessa sitter ofta i bärande delar samt i våtutrymmen och kan vara svåra att upptäcka. Upptäcker du ett dolt fel efter köpet kan du kräva att skadan repareras samt att du får avdrag på huspriset. Är inte säljaren villig att hjälpa dig kan du kontakta domstolen. Har skadorna uppstått i en del av huset där åldern är för hög för att kunna kalla det ett dolt fel kan du istället kontakta ett professionellt företag som kan ta hand om reparationerna åt dig. Ett vanligt dolt fel är dålig avrinning i duschen, något som med rätt hjälp tur not inte är allt för svårt att åtgärda.

På sistone har en ny typ av dolt fel blivit allt vanligare, nämligen att spotlights är felmonterade. Detta kan till exempel resultera i att isolering och ledningar ovanför taket får brännskador.